Fysiek niveau

Het fysieke niveau heeft zoals de naam al zegt alles te maken met de zorg van het fysieke lichaam. Op de volgende manieren kan je, je fysieke lichaam verzorgen:

  1. Gezonde voeding
  2. Lichaamsbeweging
  3. Energie
  4. Ontspanning en rust
  5. Zuurstof

Gezonde Voeding
We weten dat gezonde voeding van essentieel belang is voor je lichaam. Zowel voor je ledematen als voor je organen en je bloed. De volgende voedingsmiddelen zijn voedzaam en gezond. 
Veel (groene) groente, fruit, peulvruchten, granen, noten en zaden, kruiden en specerijen, zoetstoffen zoals rietsuiker en honing, kokos, vis, vlees(geen varkensvlees) en zuivel met mate. Water, kruidenthee, verse sappen en diverse soorten plantaardige melk (kokos, haver, amandel, rijst, etc.)

Ieder mens is uniek, dus ook m.b.t. het voedingspatroon, mijn advies is dan ook, als je precies wilt weten of je voldoende van alles binnen krijgt advies in te winnen van een natuurvoedingsadviseur of  een diëtist/voedingscoach. Zelf heb ik heel veel gehad aan de ayurvedische keuken, het boek van Stephanie van Hulst (endometriose en menstruatieklachten te lijf) en het boek van Richard de Leth van Oersterk  

Belangrijkste in het hele verhaal is dat je balans houdt tussen gezondheid en compassie. 

Het is van belang om goed te aarden/gronden.
Zodat je met je aandacht, met je bewustzijn, volledig aanwezig bent in je lichaam en op deze manier kom je in goed contact met je gevoel. Je bewoont je lichaam als een huis.

 


Lichaamsbeweging
Een wandeling, sporten op de sportschool, yoga, dansen, teamsport, hardlopen, fietsen, krachtsport, etc. Zolang je lichaam maar beweegt, is dat een hele belangrijke voeding voor je fysieke lichaam. Allereerst je krijgt conditie, je lichaamsgewicht blijft stabiel, je voelt je energieker, mentaal kan je, je gedachten verzetten, doordat je echt gefocust ben op het resultaat van de bewegingsactiviteit. 

Wil je een persoonlijke trainer op het gebied van fysieke en mentale training met behulp van onder andere bokspads. Kijk op de website van Bly-ei Trainingen


Energie 
Energie is van essentieel belang voor alle niveaus dus ook zeker voor het fysieke lichaam. Hoe doe je energie op? Door bewust adem te halen. De levenskracht (energie) die  in de persoon zit, wordt daardoor groter. Een simpele oefening is bijvoorbeeld, om elke ochtend als je wakker wordt, tien keer bewust in en uit te ademen.
Laat je telefoon nog even met rust, als je net wakker wordt ;-). Leg eerst je handen op buik. Je ademt rustig in door je neus, (je buik zet uit) hou even de adem vast, adem daarna langzaam uit door de neus (je buik trek je in), herhaal dit 10 keer. Deze ochtend ademcyclus, is een manier om de stressverwerkingscyclus af te maken en zorgt voor een effectieve "afsluiting" van openstaande bestanden. Deze cyclus kan je ook doen voordat je gaat slapen, uit ervaring weet ik dat je dan langzaam wegdoezelt, zolang je, je ademhaling toe staat om terug te gaan naar haar natuurlijke ritme. 
Meer ademhalingsoefeningen, verwijs ik jullie naar het boek van Rasjhree Patel, "Het Geheim van Levenskracht". Het heeft mij heel veel geholpen om meer energie te krijgen. 
=>Nog een manier om de energie in balans te krijgen en wat ik zeker aanraad, is een Reiki behandeling <=


Ontspanning
Je kan je ontspannen door een heerlijke wandeling of fietstocht te maken in de natuur of door een muziekinstrument te bespelen, waardoor je helemaal opgaat in de klanken van de muziek. Een goed boek lezen of naar muziek luisteren geeft ook een heerlijke ontspanning. Of een powernap van niet meer dan 20 minuten, zo kan je, je lichaam weer de ontspanning geven, om daarna weer in actie te komen. 
=> Wat ik zeker aanraad is om te mediteren, dit is een ontspanning voor alle niveaus's, dus ook zeker voor het fysieke lichaam <= 


Rust
Slaap is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Je lichaam heeft dan weer even de tijd om uit te rusten en weer op te laden voor de volgende dag.


Zuurstof

Een goede zorg voor je longen en je bloed, zorgt dat je genoeg zuurstof hebt in je lichaam en daardoor genoeg energie, dit kan je doen door bovenstaande punten goed in acht te nemen

Een nieuwe dag, is een nieuwe kans en een nieuw leven