Emotioneel niveau

Wat is een emotie? Een innerlijke beleving of gevoel als liefde, vreugde, angst, schuld, verdriet en boosheid dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden. Emoties zijn subjectieve gevoelens en gaan samen met lichamelijke reacties en gezichtsuitdrukkingen en gedrag.

Deze omschrijving geeft weer, dat ook dit niveau invloed heeft op alle andere niveau's. Bij liefde en vreugde, zijn je gedachten positief, je voelt je lichamelijk goed en voed je ook gezond, je hebt volop energie en je weet wat je wil en waar je, je op wil focussen (doel/missie)
Bij verdriet, boosheid en angst zijn je gedachten ook negatief, lichamelijk zit je niet lekker in je vel en voed je, je over het algemeen ook niet met gezonde voeding, je energie wordt laag en je focus op je doel ebt ook weg. 

Het is erg belangrijk om je emoties te uiten, vooral onverwerkte emoties, zoals trauma's, angsten en boosheid. Sommige gevoelens zijn zo heftig en pijnlijk, dat we deze wegduwen (de kelder in). Deze onverwerkte emoties kunnen erg lang doorwerken in je holistisch systeem (bewust en onbewust) met als gevolg geestelijke en lichamelijk instabiliteit =>ziek worden.

Deze onverwerkte emoties verdwijnen pas, als je het uit je systeem laat weggaan. Dat kan alleen door de pijn onder ogen te zien en te accepteren dat het er is en dan kan je het loslaten.  Het emotionele lichaam is een complex geheel van gevoelens die ontstaan door prikkels, ervaringen en bijvoorbeeld sociale contacten. 

Inzicht en bewustzijn van deze gevoelens is van belang en je ontwikkeling hierin bepaalt uiteindelijk wat je aankunt. Er zijn een aantal manieren om dit inzicht en deze bewustzijn te ontwikkelen:

 • Meditatie: door een meditatie van ongeveer 15 minuten wordt het gevoel terug gebracht naar informatie en deze informatie kan zich dan uiten in een ontkenning die zorgen voor een laag zelfbeeld en emotionele blokkades. Deze blokkades zijn oer-emoties, die op een bepaald moment altijd getriggerd kunnen worden. Belangrijkste hierin is om deze emoties te accepteren en als ze naar boven komen, even rustig te gaan zitten, je focus op je adem houden en deze emotie en de reden van deze emotie op te schrijven en deze brief dan te verbranden. Neem daarna een douche om de negatieve energie die vrij is gekomen weg te spoelen. 
 • Sedona-methode
 • Positieve intenties: deze beginnen altijd op mentaal niveau (gedachten), maar bieden uiteindelijk resultaat op emotioneel niveau (gevoelens). 

Voor al deze manieren geldt, dat het altijd verstandig is bij heftige onverwerkte emoties, professionele begeleiding te zoeken.

 

De basis emoties Liefde, Vreugde, Angst, Schuld, Verdriet en Boosheid, zullen altijd aanwezig zijn, maar onthoudt, je bent ze niet, ze zijn er alleen maar.


Belangrijk bij het uitspreken van positieve intenties:

 • Positief denken en zijn
 • Positief formuleren
 • Maak verbinding met je hart
 • Spreek uit je gevoel
 • Wees zuiver
 • Houd het tijdsbestek open
 • Wees bewust
 • Blijf vertrouwen ook ondanks stormen, hieruit kunnen mooie situaties ontstaan