Hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck zijn de basis

Om er voor te zorgen dat ik als behandelaar/therapeut veilig kan werken, volg ik de volgende adviezen op:

  • De hygiënemaatregelen: handen regelmatig met water en zeep wassen, met de handen niet aan mijn gezicht zitten, ik schud geen handen en hoest of nies in mijn elleboog.
  • Het is vanaf nu nodig om een gezondheidscheck te doen bij mijzelf en bij mijn klanten. Met een gezondheidscheck bedoelen het RIVM dat ik voor het aangaan van de dienstverlening altijd checkt of ik gezond ben en of de klant geen klachten heeft die passend zijn bij het nieuwe coronavirus.
  • Voordat een afspraak met een klant plaatsvindt, stel ik aan diegene een aantal vragen (zie hieronder de vragen). Als één van deze vragen met ja wordt beantwoord, dan maak ik geen afspraak of annuleer de afspraak.
  • Als je als klant gezondheidsklachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak, dan blijf je thuis om uit te zieken.
  • Als ik als behandelaar/therapeut gezondheidsklachten heb zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak, dan blijf ik thuis om uit te zieken en kan ik niet werken. Als je gedurende de werkdag klachten ontwikkelt, stop ik met werken en ga ik direct naar huis.

Vragen voor de gezondheidscheck: wanneer één van onderstaande vragen met JA wordt beantwoord, mag de klant niet naar de afspraak komen. De afspraak moet worden uitgesteld totdat op elke vraag NEE geantwoord kan worden.

  1. Heb je de afgelopen 24 uur of op dit moment één of meerdere van de volgende (milde) klachten: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak?
  2. Heb je op dit moment een huisgenoot/gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  3. Heb je het nieuwe coronavirus gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
  4. Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) en heb je korter dan 14 dagen geleden contact gehad met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had?
  5. Ben je in quarantaine omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?